Как да си изберем компютър

Go down

Как да си изберем компютър

Писане  MZ SERVICE on Пет Сеп 24, 2010 5:58 pm

През последните няколко години бяхме свидетели на невероятна експанзия на пазара на компютърни компоненти и конфигурации. Несъмнено инфорнационните технологии стават неизменна част от живота на редовия българин.
Сигурен съм че много от Вас са изправени пред вечния въпрос - Каква компютърна конфигурация да си закупят и дали тя след една година няма да се е превърнала в развалина непотребна за нищо? На следващите редове ще намерите донякъде субективни мои виждания за домашен компютър в български условия, както и най-важните въпроси, на които трябва да си отговорите преди да престъпите към своя избор.
От чисто финансова гледна точка компютърът е неизгодна инвестиция. Не се учудвайте, не казвам, че не трябва да го притежавате, просто той ще се обезцени толкова бързо, че не може да бъде изгодно вложение на парите ви. Това означава едно: не се стремете непременно да притежавате последните модели видеокарти, процесори и т. н. Престижната конфигурация изисква постоянен ъпгрейд, за да остане такава. Не завиждайте на маниаците с high-end системи: след година те или ще притежават поостаряло PC, или ще са бръкнали няколко пъти дълбоко в джоба си;o).
Фундаменталният въпрос, който трябва да си зададете преди да преминете към избор на компютърна конфигурация е
За какво ще го използвате?

На домашния компютър обикновено се пускат 3D-игри, сърфира се в Интернет, работи се с офис-приложения, довършват се спешни служебни задачи или просто се разглеждат взети назаем CD. Ако имате CD-RW и/или DVD устройство, можете да си направите дигитален аудио-архив или филмотека. Можете да гледате телевизия, дори да композирате музика и да правите видеомонтаж. Днес всички тези чудесии са по-достъпни отвсякога.
Ако обаче си представяте точно какво ще правите на компютъра си (и най-вече какво няма да правите), при покупката можете да си спестите част от сумата за функции, които няма да са ви нужни. Но дори най-спартанската домашна конфигурация трябва да притежава достатъчна за мултимедийните приложения изчислителна мощ.
При избора на компоненти помнете: с компютъра ще работи човек, а не 3D-бенчмарк. Входно-изходните компоненти, с които ще работите, постоянно и винаги ще бъдат пред погледа ви, и са не по-малко важни (ако не и по-важни) от системния блок. Прескачащата мишка ще ви скъса нервите при 1 GHz процесор точно толкова, колкото и при 166 MHz тактова честота.
Мониторът също е нещо много важно наи малко заради това че непрекъснато е пред очите Ви и не подлежи на upgrade поне 3 години,именно заради това не пестете пари за добър монитор
На българския пазар се предлага голямо изобилие от компоненти, но за да съставите качествена и подходяща за вас конфигурация, трябва да прочетете купища обзори, ценови листи и технически спецификации. Донякъде това е неизбежно, но можете да си спестите доста време и нерви, ако посетите този адрес Все пак, когато ви потрябва допълнителна информация за някой от компонентите, обикновено лесно можете да я намерите на сайта на производителя, затова си осигурете няколко часа достъп до Интернет. Бърз достъп до актуални ценови листи на фирмите в България можете да получите от HardwareZoneBG Basketball Basketball Basketball Basketball


avatar
MZ SERVICE

Брой мнения : 33
Join date : 22.09.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите