Първият български електромобил

Go down

Първият български електромобил

Писане  MZ SERVICE on Вто Сеп 28, 2010 12:14 pm

Първият изцяло български електромобил ще бъде представен утре на площада в центъра на Стара Загора. Това обяви изобретателят на електромобила Цветомил Белчев на брифинг в пресклуба на БТА.

Автомобилът е едноместен, но Белчев има проект и до три месеца ще направи и двуместен. Работилницата се намира в Стара Загора и е готова за производството. Моделът е разработен с лични средства, от петима старозагорци, без помощ от ЕС,
подчерта Белчев.

Авторът на дизайна е старозагорецът Иван Василев, възпитаник на НХА "Николай Павлович".

Максималната скорост на автомобила е 45 км в час. Теглото му е 400 кг , когато е зареден. Теглото на батериите е 140 кг, а полезният товар - 250 кг.

Акумулаторът му се зарежда за 8 часа. Дължината на еко возилото е 2 метра и 10 см, широчината - 1 метър и 15 см, а височината - 1 метър и 57 см.

За 1 км собственикът на возилото трябва да плати по 1 стотинка, обясни изобретателят. Може да се използва от куриери, служители на реда или пощальони, поясни Белчев.

Това е екологичен автомобил и ще бъде в полза за един град, известен с многото си автомобили и голямото замърсяване със серни и оловни окиси заради трафика. Цената му е 10 хиляди лева с ДДС.

Това е с 40 на сто по-евтино от други подобни по света. При серийно производство цената му може да намалее. Всички части са български, като 20 на сто от тях са произведени в други български фирми.

Капацитетът на работилницата на Белчев е 10 електромобила месечно. Първият му клиент е българин, който живее в Гренландия.

Цветомил Белчев има регистрирана търговска марка, предстои му сертифициране на автомобила в Министерството на транспорта.

35-годишният старозагорец е електротехник и има авторемонтна работилница. Първият му проект за електромобил е отпреди 7 години. При проба той катастрофира и остава в
инвалидна количка цяла година. Станал на крака, той завършва изобретението си.

Утре той ще направи предложение до кмета на Стара Загора да се изградят две стоянки в града за зареждане на електромобили в Стара Загора.

Изобретателят ще засади и едно дръвче, като обещава при всеки нов продаден автомобил да засажда ново дръвче в парк „Аязмото".
avatar
MZ SERVICE

Брой мнения : 33
Join date : 22.09.2010

Вижте профила на потребителя

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите