Телефона....

Go down

Телефона....

Писане  Administrator on Сря Сеп 22, 2010 10:55 pm

Телефон (на гръцки: τῆλε — „далече“ и на гръцки: φωνή — “звук”) e устройството и апаратът за предаване и приемане на говор от и на разстояние. Това се осъщества с помощта на електрически средства – проводници, уреди, радиосигнали.
Съвременният стандарт за телефония предвижда предаването на сигнала в честотна лента 0,3 - 3,4 kHz. Основните части на телефона са телефонен трансформатор и микрофонна капсула (микрофон) и телефонна капсула, обединени конструктивно в т.н. телефонна гарнитура (слушалка). Микрофонната капсула преобразува звука, генериран при говорене, в електрически сигнал. Телефонната капсула преобразува получения от събеседника електрически сигнал в звук. Телефонният трансформатор намалява до минимум силата, с която се чуват в слушалката звуците, приети от микрофона, като ги изпраща само към насрещния телефон. Електрическият сигнал се предава по проводници към телефонна централа, която пренасочва (комутира) сигнала към централата на търсения абонат. При мобилните телефони апаратът преобразува електрическия сигнал в радиосигнал, който се предава чрез т.н. базови станции към съответната телефонна централа.
Между централите предаването на електрическия сигнал се извършва по най-различни начини. Класическият е чрез проводници, с вариант посредством високочестотни уредби (уплътнителни уредби), като няколко нискочестотни сигнала се модулират с по-висока носеща честота. Високочестотният сигнал вече може да бъде предаван на големи разстояния, както по проводници, така и по радиорелейни и радиовръзки. Частен случай на радиорелейните връзки са спътниковите връзки.


История

Телефонът е изобретен през 1876 г. от шотландския учен и изобретател Александър Греъм Бел, професор в Бостънския университет. Първите думи, предадени по телефона от Александър Бел, са до съседната стая, където е бил помощникът му, Томас Уотсън.
Първата телефонна връзка в България е осъществена в сегашния град Пордим. Това става през 1877 г. по време на Руско-турската война при обсадата на Плевен. Свързали са се крал Карол I от щаба на румънската армия и княз Николай Николаевич от щаба на руската армия. Днес и двете сгради са музеи.
Телефонът е въведен официално в България през 1879 г., като е свързвал кабинета на губернатора на град Пловдив с канцеларията му. Първата междуселищна телефонна връзка в България се е осъществила през 1891 г. между двата града София и Пловдив.

Източник : Уикипедия
avatar
Administrator
Admin

Брой мнения : 52
Join date : 22.09.2010

Вижте профила на потребителя http://maistorcho.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото


 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите