Как се сменя гума на велосипед

Go down

Как се сменя гума на велосипед

Писане  Administrator on Вто Окт 12, 2010 11:22 am

Проек на Administrator
Необходими материали :

Колело със спукана гума
Здрава вътрешна гума
PVC лепило
Помпа
Клещи
Парцал, гъба и препарат за миене
Ориз
Търпение и инат
Ето как протече при мен този удивителен процес :

Като начало с помощтта на клещите свалих каплата. Нямаше нужда да махам спирачките, тъй като гумата беше достатъчно мека, за да се провре между тях без проблем.

Втората задаче беше с помощта на отверките използвани като щанги, да извадя вътрешната и външната гуми от каплата.

Третата задача беше да сложа новата гума. Хм новата гума изглежда с десет сантиметра по дълга от каплата. Така ли трябва да е!? Мда, и старата е по дълга с толкова. Явно такъв им е дизайна. Слагам новата гума по каплата и решавам да я напомпя леко, колкото да се задържа в каплата.
Засечка – дори с адаптера помпата не ще да вкара и грам въздух в гумата.

Преминах на план Б – да залепя спуканата гума. Спукала се е на много странно място – от вътрешната страна (т.е. откъм каплата) и то съвсем малка дупчица. С какво да я залепя. Гума нямам, лепенки също. само някаква шлаухка. Отрязах парче, отворих PVC лепилото и намазах.натиснах и държах две три минути. Ефектът беше нулев. Шлаухката не иска да се залепи за гумата. Същото не важи за пръстите ми обаче.

Зарязах – явно ще трябва да измисля начин да напомпам здравата. Разгледах подробно проблема. Оказа се, че във вентила (а.к.а. проблема) има едно щифтче, което се натиска за да моче да влезне или да излезне въдух в гумата. Обаче помпата ми не е достатъчно мощна да вкара такова начягане, че да го нотисне навътре и да си вкара въздуха. Намерих мъничко винтче – и го сложих във адаптора към помпата. Натиска чеко щифтчето и така може да влиза въздух – ура.

Напомпих леко гумата и с доста усилия монтирах гумата на каплата. Нещо ми е топло на крака, какво ли ел После ще го гледам.

Отдъхнах спокойно и се огледах да видя какво ми топли на крака. Ахааа, PVC лепилото се е разляло в големичка локва по пода на спалнята.

Зарязах гумата и спешно почнах да чистя спалнята – с парцали, гъби и каквото намерих. Гъбата много интересно се втвърди под въздействието на PVC лепилото.
Успях да изцапам и коридора.
След половин час успях да приключа с чистенето. Коридорът още лепне – дано да е от препарата. Ръцете ми имат слой лепило върху тях. Люспи се, все едно се беля или пък като да съм змия. Още половин час се опитвам да си докарам ръцете в приличен вид. Не се получи съвсем.

Върнах се на колелото. Пъхнах каплата до тук е добре. Сега да напомпя.
Отново засечка. Помпенето не е проблем. Проблем е когато спреш да помпиш. Тогава за отрицателно време въздухът излиза през помпата. Опитах с по-малки болтчета. Опитах с мъниста не се получава. Все пак я докарах до леко напомпена. МОже би ще успея да добутам колелото до някоя бензиностанция, където да ми го напомпят. Ще видим. И как моля ще стане това като в седем часа имам уговорка с Лили в Младост 3?

В това време от мен шурти пот като река, ръцете ми са черни от залепналата по лепилото мръсотия, а навсякъде мирише на ацетон.

Взех един душ и си легнах, като предвидливо оставих прозореца широко отворен.

На сутринта се събудих в пет часа и продължих с ремонта. Измислих решение на проблема с помпата – сложих зрънце ориз в адаптера – то притиска съвсем леко щифтчето и така въздуха не излиза толкова бързо. След десетина петнайсет минути гумата беше доволно напомпена. Изгоних пчелата, която беше решила, че лампата ми е цвете и си взех един душ. Стегнах малко спирачките – така и така съм извадил инструментите. Изглежда като да върви. Ще видим дали ще стигна до работа.

Все пак мисията може да се каже, че беше успешна.
avatar
Administrator
Admin

Брой мнения : 52
Join date : 22.09.2010

Вижте профила на потребителя http://maistorcho.bulgarianforum.net

Върнете се в началото Go down

Върнете се в началото

- Similar topics

 
Права за този форум:
Не Можете да отговаряте на темите